Kolejna zbrodnia dokonana. Kolejne słoiki czekają na zimę. Z tym, że już nie mam gdzie ich przechowywać. Podjęliśmy decyzję o stworzeniu w domu prawdziwej spiżarni. Nie będzie łatwo, ale widzimy palącą potrzebę :)
Tej zbrodni dokonałam na przepięknej dyni. Mogła stać się ozdobą Halloween. Mogła stać się zupą. Stała się dżemem. I to dżemem zagęszczonym pomarańczową galaretką! Przepis znalazłam w internecie i od razu zapałałam do niego sympatią. Wiedziałam, co robię :) Dżem jest przepyszny i na pewno umili nie jedno zimowe śniadanie :)
Składniki:
Tej zbrodni dokonałam na przepięknej dyni. Mogła stać się ozdobą Halloween. Mogła stać się zupą. Stała się dżemem. I to dżemem zagęszczonym pomarańczową galaretką! Przepis znalazłam w internecie i od razu zapałałam do niego sympatią. Wiedziałam, co robię :) Dżem jest przepyszny i na pewno umili nie jedno zimowe śniadanie :)
Składniki:
- 2,5 kg dyni
- 500 g cukru
- 2 galaretki pomarańczowe w proszku
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na noc. Rano odlej 1 szklankę powstałego soku, a pozostałą dynię z sokiem gotuj przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie gotuj jeszcze przez 1 godzinę - ale uważaj! lubi się przypalić! Często mieszaj.
Odlany wcześniej sok zagotuj i rozmieszaj w nim galaretkę oraz sok z cytryny. Wlej do gorącej dyni, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Wprawdzie już rok temu skorzystałam z przepisu, ale nie zaszkodzi, jeśli teraz nadrobię to przemilczenie komentarzem i to jak najbardziej pozytywnym.
OdpowiedzUsuńCudowny dżem, doskonałe przypomnienie barwnego lata zimą na przykład w połączeniu z naleśnikami, choć i bez dodatków ucieszy łasuchów ;) w zeszłym roku spróbowałam tego przepisu, bo żal mi było zmarnować gigantyczną, halloweenową ozdobę, podchodząc do przetworów z dyni jak do jeża - w tym mam pełne zaufanie i już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania z tym nieoczekiwanym przysmakiem :)
Bardzo dziękuję za przepis!
cieszę się, że dżem zasmakował :) ja już w tym roku przeprowadziłam "utylizację" jednej dyni i zrobiłam dżem... brzoskwiniowy :) pychotka :)
UsuńDżemik pychotka ;-) gorąco POLECAM !!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakował :)
UsuńBędę dziś próbować robić ten dżemik...zobaczymy co wyjdzie.Dam znać jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńz niecierpliwością czekam na relację :) powodzenia ;)
UsuńZabieram się do dżemiku jutro, mam nadzieję iż będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi miło, jeśli pdozielisz się wrażeniami :)
UsuńMłode Gospodynie! Zamiast galaretek, które mają dużo sztuczności, generalnie w perspektywie szkodzą, szczególnie dzieciom - lepiej dodać miąższ pomarańczy, a jeśli już ktoś chce koniecznie - łyżeczkę/ łyżkę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia. (oczywiście najpierw na zimno mąka w soku, a na końcu duszenia dolać i zagotować).
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! na pewno zdrowszy :) spróbuję w kolejnym sezonie :)
Usuń