Gofry wracają na nasz stół regularnie - w wersji piekarnikowej. Na gofrownicę na prąd brakuje w kuchni już miejsca :) Smak piekarnikowych można naprawdę polubić. Są puszyste i takie... biszkoptowe :)
Dzisiejszy przepis prezentuje dwie wersje - waniliową i kakaową. Dla każdego coś dobrego :)
Składniki:
Dzisiejszy przepis prezentuje dwie wersje - waniliową i kakaową. Dla każdego coś dobrego :)
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz stopniowo z mąką, mlekiem i olejem. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie połącz masę z ubitymi białkami. Masę podziel na dwie części - do jednej dodaj aromat waniliowy, a do drugiej kakao. Obie masy kolejno wymieszaj i przelej do silikonowych foremek.
Gofry piecz 20 minut w 170-180 st.
Takich pieczonych to jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńA naprawdę warto - formy do pieczenia zajmują mało miejsca, nie zawsze też chce się rozgrzewać gofrownicę do kilku gofrów. Mnie ten "wynalazek" usatysfakcjonował :)
UsuńAż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zamierzony przeze mnie efekt został osiągnięty :) a to też komplemet dla mojego męża, który stara się robić jak najlepsze zdjęcia :)
Usuń