Lubię mieć w domu, w puszce w kuchni, zakamuflowane ciastka na czarną godzinę. Mogą być z czekoladą, biszkoptowe albo pierniczki. Właściwie nieważne jakie - ważne, by były :)
Tym razem na swoja kolej czekają ciasteczka owsiane z rodzynkami. Zdrowe. Żadna z moich znajomych ich nie odmówi, bo są dietetyczne. I co ciekawe - są naprawdę smaczne. Zachęcam do spróbowania wszystkich nieprzekonanych. Naprawdę warto :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki w jednej misce i mokre w drugiej. Dokładnie połącz. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj porcje ciasta - delikatnie rozpłaszcz je zwilżoną w wodzie łyżką.
Piecz w 180 st. przez około 25 minut, aż do zrumienienia.
Po wystygnięciu podawaj z miodem i/lub ciepłym mlekiem i/lub kakao...
Możliwości jest wiele :)
Tym razem na swoja kolej czekają ciasteczka owsiane z rodzynkami. Zdrowe. Żadna z moich znajomych ich nie odmówi, bo są dietetyczne. I co ciekawe - są naprawdę smaczne. Zachęcam do spróbowania wszystkich nieprzekonanych. Naprawdę warto :)
Składniki:
- 100 g otrąb owsianych
- 80 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki w jednej misce i mokre w drugiej. Dokładnie połącz. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj porcje ciasta - delikatnie rozpłaszcz je zwilżoną w wodzie łyżką.
Piecz w 180 st. przez około 25 minut, aż do zrumienienia.
Po wystygnięciu podawaj z miodem i/lub ciepłym mlekiem i/lub kakao...
Możliwości jest wiele :)
W tym przepisie nie ma ni grama czegokolwiek owsianego!
OdpowiedzUsuńSkąd nazwa ciasteczek?
Dziękuję za uważną lekturę - mój błąd, bo otręby powinny być owsiane. Błąd już poprawiam. Jeszcze raz dziękuję :)
Usuńdziękuję za przepis właśnie wcinamy z córką ciastka. :)
OdpowiedzUsuńtrochę zmodyfikowałam, bo miałam akurat czekoladę i rodzynki w domu plus nie miałam tylu otrąb, więc dodałam płatków owsianych. Wyszły pyszne. :)
Super :) też muszę przetestować Waszą modyfikację :)
UsuńPlusem takich ciastek jest to, że zawsze można wrzucić, co się ma akurat w szafce (orzechy, bakalie, czekoladę). Twój przepis chyba dzięki otrębom daje ciastkom taką jakąś lekkość, w porównaniu do zwykłych owsianych ciastek.
UsuńIle ciastek wychodzi?
OdpowiedzUsuńniestety, nie pamiętam... sprawdzę w weekend :)
UsuńZrobiłam je przed chwilą i są BOSKIE zaraz zrobię następną porcje :) (zamiast otrębów wziełam płątki owsiane, cudne)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)tym komentarzem przypomniałaś mi o nich i chyba też upiekę ;)
Usuń