Gdy sezon truskawkowy w pełni, gdy temperatura powietrza osiąga 40 stopni, każdy marzy o chwili wytchnienia. Idealnym sposobem, i jakże pysznym, jest truskawkowe semifreddo. Jest łatwe w przygotowaniu, i choć każe czekać na siebie kilka godzin, wart jest zachodu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Keksówkę (najlepiej silikonową) wyłóż folią spożywczą.
Do miski wbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Ubijaj na garnku z lekko gotującą się wodą, aż masa będzie puszysta i jasna (w zależności od miksera trwa to od 5-7 minut). Następnie zdejmij miskę z garnka i ubijaj, aż masa ostygnie.
Ubij kremówkę.
Wymieszaj delikatnie śmietanę, masę jajeczną i truskawki. Przelej do przygotowanej wcześniej keksówki. Wstaw do zamrażalnika na min. 4-6 godzin. Jeśli chcesz przechowywać semifreddo dłużej, nie zapomnij owinąć go całego w folię po zamrożeniu.
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. kremówki
- 300 g zmiksowanych truskawek
Keksówkę (najlepiej silikonową) wyłóż folią spożywczą.
Do miski wbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Ubijaj na garnku z lekko gotującą się wodą, aż masa będzie puszysta i jasna (w zależności od miksera trwa to od 5-7 minut). Następnie zdejmij miskę z garnka i ubijaj, aż masa ostygnie.
Ubij kremówkę.
Wymieszaj delikatnie śmietanę, masę jajeczną i truskawki. Przelej do przygotowanej wcześniej keksówki. Wstaw do zamrażalnika na min. 4-6 godzin. Jeśli chcesz przechowywać semifreddo dłużej, nie zapomnij owinąć go całego w folię po zamrożeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz