Moi najbliżsi uwielbiają budyń. Czasami idziemy po najmniejszej linii oporu i przygotowujemy taki z torebki. Brakuje mu jednak wiele do budyniu idealnego.
Przepis na "ideał" znalazłam tutaj: http://lawendowydom.com.pl Podaję go w różnych wersjach: raz bez dodatków, innym razem z jagodami w cukrze... Tym razem wybór padł na malinową wersję.
Składniki:
Z przekrojonej wzdłuż wanilii wyskrob ziarenka. Zagotuj 350 ml mleka z miodem i wanilią. Pozostałe mleko wymieszaj za pomocą trzepaczki z mąką i żółtkami. Wlej stopniowo do gotującego się mleka i gotuj ok. 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje.
Na dno pucharka/salaterki włóż dżem malinowy, przykryj porcją budyniu, udekoruj dżemem. Poczuj zapach mojego domu :)
Przepis na "ideał" znalazłam tutaj: http://lawendowydom.com.pl Podaję go w różnych wersjach: raz bez dodatków, innym razem z jagodami w cukrze... Tym razem wybór padł na malinową wersję.
- 500 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyż. mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- domowy dżem malinowy
Z przekrojonej wzdłuż wanilii wyskrob ziarenka. Zagotuj 350 ml mleka z miodem i wanilią. Pozostałe mleko wymieszaj za pomocą trzepaczki z mąką i żółtkami. Wlej stopniowo do gotującego się mleka i gotuj ok. 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje.
Na dno pucharka/salaterki włóż dżem malinowy, przykryj porcją budyniu, udekoruj dżemem. Poczuj zapach mojego domu :)
Komentarze
Prześlij komentarz