Mój mąż na dźwięk słowa "cukinia" dostaje gęsiej skórki. Reszta rodziny ze smakiem zajada cukinię niemal pod każdą postacią, jednak rekordy bije bigos z cukinii. Względnie prosty i szybki w przygotowaniu. Poza podstawową ramą kiełbaska+cukinia+pomidory można urozmaicać go do woli. Dziś proponuję Wam moją wersję - może podacie własne warianty?
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 4 cebule
- 4 kiełbaski typu "zwyczajna"
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- czosnek
- bazylia
- papryka ostra
- olej
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj do cebuli pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterki. Podsmaż. Obierz cukinię, przekrój na cztery części wzdłuż - sprawdź, czy są gniazda nasienne - jeśli są, wytnij. Pokrój cukinię w duże kawałki i wrzuć do cebulki i wędliny. Przykryj i duś około 15-20 minut. Dołóż pomidory i koncentrat, dopraw do smaku. Podawaj z chlebem lub ziemniakami z wody.
Ha! Wygląda pysznie, a przepis prosty. Zdecydowanie go wypróbuję. Może już jutro :)
OdpowiedzUsuń