Kaszę mannę zna każdy z nas. Jednym kojarzy się bardzo pozytywnie, inni jej nie cierpią. Wszyscy pamiętamy ją z dzieciństwa. Moja córcia też już ją zna. Dokładam wszelkich starań, by zapamiętałą ją dobrze - jako smaczne i pożywne śniadanie. Takie, do którego chętnie się wraca nie tylko we wspomnieniach, ale również podczas kolejnego śniadania.
Najczęściej przygotowuje się ją po prostu na mleku. Dzisiejszą wersję zmodyfikowałam i dodałam śmietanę kremówkę w proporcji 1:1 z mlekiem. Otrzymałam kaszę o kremowej konsystencji. Dodatek ziarenek wanilii (na zdjęciach widać małe czarne kropeczki) uczynił nasze śniadanie wręcz luksusowym. Ja na pewno wrócę to tej wersji kaszki manny... Może już jutro?
Składniki:
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Mleko ze śmietaną zagotuj z cukrem i wanilią. Kaszkę wsyp na gotujące mleko i gotuj do zgęstnienia (kasza błyskawiczna - około 2-3 minut, kasza zwykła - około 10 minut).
Najczęściej przygotowuje się ją po prostu na mleku. Dzisiejszą wersję zmodyfikowałam i dodałam śmietanę kremówkę w proporcji 1:1 z mlekiem. Otrzymałam kaszę o kremowej konsystencji. Dodatek ziarenek wanilii (na zdjęciach widać małe czarne kropeczki) uczynił nasze śniadanie wręcz luksusowym. Ja na pewno wrócę to tej wersji kaszki manny... Może już jutro?
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 laski wanilii
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Mleko ze śmietaną zagotuj z cukrem i wanilią. Kaszkę wsyp na gotujące mleko i gotuj do zgęstnienia (kasza błyskawiczna - około 2-3 minut, kasza zwykła - około 10 minut).
Dzięki za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuń