Sezon truskawkowy już minął. Myślę, że prawie każda z nas przygotowała się na ten moment. Moja zamrażarka pęka już w szwach od zapasów na "czarną godzinę".
Dziś miałam ogromną ochotę na truskawki. Wybór padł na muffiny z truskawkami. Kiedyś spotkałam się w internecie z muffinkami z kruszonką. Postanowiłam wykorzystać ten "patent" i nie ukrywam, że wyszły... idealnie :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu połącz suche składniki. W drugim połącz mokre. Mokre wlej do suchych i wymieszaj. Do wcześniej przygotowanych papilotek włóż do dużej łyżce ciasta. W ciasto "wbij" truskawki - jedna truskawka na jedną muffinkę.
Zagnieć kruszonkę. Delikatnie przykryj truskawki kruszonką.
Piecz około 20-25 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Pyszne na ciepło :)
Dziś miałam ogromną ochotę na truskawki. Wybór padł na muffiny z truskawkami. Kiedyś spotkałam się w internecie z muffinkami z kruszonką. Postanowiłam wykorzystać ten "patent" i nie ukrywam, że wyszły... idealnie :)
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. kefiru
- laska wanilii (może być esencja waniliowa)
- 12 truskawek (u mnie: mrożone)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu połącz suche składniki. W drugim połącz mokre. Mokre wlej do suchych i wymieszaj. Do wcześniej przygotowanych papilotek włóż do dużej łyżce ciasta. W ciasto "wbij" truskawki - jedna truskawka na jedną muffinkę.
Zagnieć kruszonkę. Delikatnie przykryj truskawki kruszonką.
Piecz około 20-25 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Pyszne na ciepło :)
Komentarze
Prześlij komentarz