Pierwszy raz od może 12 lat mój tato wyhodował własne gruntowe ogórki. Wspaniale smakują prosto z ogródka. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie przygotowali ogórków w wersji małosolnej. Przygotowanie zajmuje chwilę, a już gotowe znikają w błyskawicznym tempie. Nawet nasza Trzylatka chętnie nam pomaga poszukać dna w słoiku :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na dnie słoika ułóż koper, czosnek i chrzan. Ułóż na nich umyte ogórki i zalej gorącą osoloną wodą tak, by były około 5 cm pod wodą. Zakręć słoik i odstaw na minimum 36-48 godzin. Po tym czasie możesz już przygotowywać następne, by zdążyły się za-mało-solić :)
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- gałązka kopru z nasionami
- korzeń chrzanu (około 5 cm)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- 2 litry gorącej wody
Sposób przygotowania:
Na dnie słoika ułóż koper, czosnek i chrzan. Ułóż na nich umyte ogórki i zalej gorącą osoloną wodą tak, by były około 5 cm pod wodą. Zakręć słoik i odstaw na minimum 36-48 godzin. Po tym czasie możesz już przygotowywać następne, by zdążyły się za-mało-solić :)
Komentarze
Prześlij komentarz