Sezonowych owoców nigdy dość :) Gdy nadchodzi okres jagodowy, wszystkie moje wypieki są właśnie z nimi. Tym razem proponuję zdrową i dietetyczną wersję muffinek - z otrębami pszennymi, z dodatkiem oleju i małą ilością cukru. Ich przygotowanie trwa krócej, niż nagrzewanie piekarnika :)
Składniki:
Mleko, wodę i otręby wymieszaj i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników.
Wymieszaj w osobnych naczyniach suche (mąka, proszek, soda, cukier) i mokre (jajka, olej) składniki. Następnie wymieszaj łyżką mokre, suche i namoczone otręby. Dodaj jagody i delikatnie wmieszaj. Włóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (u mnie 16 sztuk). Piecz 20 minut w 200 st. Możesz podać ciepłe :)
Składniki:
- 100 g pszennych otrębów
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 300 ml oleju
- 300 g jagód
Mleko, wodę i otręby wymieszaj i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników.
Wymieszaj w osobnych naczyniach suche (mąka, proszek, soda, cukier) i mokre (jajka, olej) składniki. Następnie wymieszaj łyżką mokre, suche i namoczone otręby. Dodaj jagody i delikatnie wmieszaj. Włóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (u mnie 16 sztuk). Piecz 20 minut w 200 st. Możesz podać ciepłe :)
zdrowe, pyszne słodkości:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
Masz rację-zdrowe, choć słodkie, a jakie pyszne :)
UsuńPrzepis super :) babeczki są pyszne mniammm ....
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały
Usuńzachęcam do wypróbowania innych przepisów :)