Wykorzystałam ostatnie chwile czarnoporzeczkowego sezonu i upiekłam pleśniak. To moje pierwsze podejście do tego prostego ciasta. Od dziś nie odpuszczę - każdego roku właśnie tak będzie pachniał mój dom. Maślane ciasto z nutą wanilii, kwaskowate porzeczki, słodka beza... Ciasto, w myśl mojej zasady z ostatnich miesięcy "w 5 minut" (jak coś wymaga więcej czasu, zostaje odłożone na półkę "później"), robi się bardzo szybko. Idealnie smakuje z ulubioną kawą...
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, 1/2 szkl. cukru, wanilię, proszek do pieczenia i żółtka jajek połącz w misce - zagnieć, aż otrzymasz kruszonkę. 2/3 otrzymanej mieszanki wysyp na tortownicę (wysmarowaną wcześniej olejem). Ugnieć spód i odstaw na 15 minut do lodówki. Na wychłodzony spód wysyp wypłukane owoce, na nie wyłóż pianę ubitą z 6 białek (pod koniec ubijania wsyp 1 szkl. cukru). Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Piecz 45 minut w 190 st.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 200 g masła
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- litr porzeczek (duży słoik)
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, 1/2 szkl. cukru, wanilię, proszek do pieczenia i żółtka jajek połącz w misce - zagnieć, aż otrzymasz kruszonkę. 2/3 otrzymanej mieszanki wysyp na tortownicę (wysmarowaną wcześniej olejem). Ugnieć spód i odstaw na 15 minut do lodówki. Na wychłodzony spód wysyp wypłukane owoce, na nie wyłóż pianę ubitą z 6 białek (pod koniec ubijania wsyp 1 szkl. cukru). Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Piecz 45 minut w 190 st.
Komentarze
Prześlij komentarz