Nie sposób wyjść z domu na zakupy i nie spotkać skrzynek pełnych wiśni. Lubię ich cierpki smak i nie jestem zwolenniczką przesładzania ich. Są jednak przepisy, w których nawet zawartości cukru z zasady nie modyfikuję. Wśród nich jest przepis mojej mamy na likier wiśniowy. Jego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a może znacząco uprzyjemnić jesienno-zimowe wieczory...
Składniki:
Wiśnie umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 1/2 godziny. Wsyp cukier i kwasek. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut. Ostudź. Przecedź. Wymieszaj ze spirytusem. Przelej do zakręcanych butelek i odstaw do "przegryzienia".
- 1,5 kg wiśni z pestkami
- 2 l wody
- 1 kg cukru
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
- 0,5 l spirytusu
Wiśnie umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 1/2 godziny. Wsyp cukier i kwasek. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut. Ostudź. Przecedź. Wymieszaj ze spirytusem. Przelej do zakręcanych butelek i odstaw do "przegryzienia".
Komentarze
Prześlij komentarz