Chyba już wspominałam, że czerwone porzeczki do tej pory nie gościły na naszym stole. Uciekaliśmy przed ich cierpkim, kwaśnym smakiem. A może po prostu nie było dobrego pomysłu na ich wykorzystanie? Tutaj znalazłam przepis, który po prostu musiałam wypróbować. Urzekły mnie zdjęcia i obietnica niezapomnianego smaku. Mam nadzieję, że mnie również uda się Was skusić.
ciemne ciasto:
Składniki:
ciemne ciasto:
· 2
1/2 szklanki mąki
· 1
1/3 szklanki cukru
· 2
budynie czekoladowe
· 20
dag masła
· 5
żółtek
· 2
łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta
soli
· 1
łyżeczka soku z cytryny
masa z kaszki manny:
· 5
białek
· 1
1/2 szklanki cukru
· 1/2
l gęstej, kwaśnej śmietany
· 1
opakowanie budyniu waniliowego
· 12
dag kaszki manny
· 1/2
kg obranych, czerwonych porzeczek
· szczypta
soli
Sposób przygotowania:
ciemne ciasto:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i kolejno
dodawaj żółtka i sok z cytryny. Zmieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki
(mąkę, budynie, sól i proszek do pieczenia) i nadal miksując dodawaj je po 1
łyżce do masy z masła i żółtek. Otrzymane ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Możesz je zagnieść na gładką masę - ale nie jest to konieczne. Podziel je na 2
części - jedną wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwaj
widelcem i wstaw do lodówki. Drugą część ciasto włóż do zamrażalnika.
masa z kaszki manny:
Białka ubij z solą. Pod koniec ubijania dodawaj
stopniowo cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia cukru. Ubite białka wymieszaj
łyżką ze śmietaną, budyniem i kaszką. Rób to delikatnie, aby białka nie opadły.
Gotową masę wylej na schłodzony spód, posyp czerwonymi porzeczkami, a na
wierzch pokrusz lekko już zmrożone ciasto. Jeśli lubisz kruszonkę tartą na
tarce, to przygotuj ciasto wcześniej, by zdążyło się zamrozić.
Piecz ok. 60 minut w 180 st.
Komentarze
Prześlij komentarz