Wersja rozszerzona kotletów mielonych. Wzbogacona o włoską kapustę, w sosie z całych pomidorów. Smakiem wszyscy się zachwycamy, a zapach... Zapach pysznego obiadu w gronie najbliższych. Zapach pomidorów złamany aromatem czosnku. Zapach Domu - przez duże D :)
Składniki:
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 350 g mielonego mięsa
- 1/2 szt. małej kapusty włoskiej
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 50 g bułki tartej
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- bazylia suszona
- olej
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj i wrzuć na wrzącą wodę. Doprowadź do wrzenia, przecedź i przestudź. Wymieszaj ryż, mięso, osączoną i chłodną kapustę z przyprawami, bułką i jajkami. Uformuj kotlety i podsmaż je na oleju.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory (pod wpływem duszenia rozgotują się i utworzą gęsty sos), czosnek i wodę. Do gorącego sosu włóż podsmażone kotlety i duś około 20-30 minut (w zależności od wielkości).
Komentarze
Prześlij komentarz