Wiem, wiem. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Osobiście pokochałam ją kilka lat temu. Podczas wizyty u mojej wegetariańskiej rodziny. Jeden obiad - a ja wpadłam jak śliwka w kompot. A może raczej, jak dynia w zupę? :)
Od kilku lat przekonuję moich najbliższych i znajomych do zupy z dyni. Nawet tych, którzy twierdzili, że nigdy w życiu. No dobrze, przyznaję, mój mąż do dziś nie chce spróbować ;)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię i ziemniaki zalej bulionem. Gotowuj do miękkości - około 15-25 minut. Dorzuć pomidory. Pozostaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem.
Dopraw solą i pieprzem, odrobiną imbiru, sporą ilością papryki i gałki muszkatołowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podawaj z pieczywem lub makaronem. Udekorowane śmietaną kremówką. Możesz posypać podsmażonymi skwarkami z boczku i uprażonymi pestkami z dyni.
Od kilku lat przekonuję moich najbliższych i znajomych do zupy z dyni. Nawet tych, którzy twierdzili, że nigdy w życiu. No dobrze, przyznaję, mój mąż do dziś nie chce spróbować ;)
Składniki:
- 600 g dyni obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 5 szkl. bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- ewentualnie: śmietana kremówka
Dynię i ziemniaki zalej bulionem. Gotowuj do miękkości - około 15-25 minut. Dorzuć pomidory. Pozostaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem.
Dopraw solą i pieprzem, odrobiną imbiru, sporą ilością papryki i gałki muszkatołowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podawaj z pieczywem lub makaronem. Udekorowane śmietaną kremówką. Możesz posypać podsmażonymi skwarkami z boczku i uprażonymi pestkami z dyni.
Zupa wyśmienita. Trzeba zrobić dyniowe zapasy na zimę. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na moją plantację ;)
Usuń