Zupy każdy z nas zna. Większość je lubi. Warto czasem spróbować innej wersji znanej nam potrawy. Zupa pomidorowa ma wiele twarzy - z makaronem , z ryżem, z ziemniakami. Klarowna lub zabielana. Dziś polecam wersję kremową. Ze świeżych pomidorów. Pyszna. Pachnąca latem.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg pomidorów (najlepiej polnych, nie szklarniowych)
- 1/4 szkl. oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. śmietanki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory, zalej wywarem i gotuj 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na krem używając blendera.
Ubij żółtka, wymieszaj ze śmietanką i wlej do zupy cały czas mieszając.
Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu. Możesz posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz