Sezon jagodowy dawno już za nami. Jednak moje zamrażarkowe zapasy już się dopominają o wykorzystanie. Też tak macie? Też się do Was "śmieją"? Jagody w muffinach były już tutaj, ale wersji tych błyskawicznych w przygotowaniu rewelacji jest mnóstwo. Hmmm... czyżbym już się stała fanką muffinek?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki suche i mokre w dwóch osobnych miseczkach. Wlej mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Wsyp zamrożone jagody i wymieszaj tak, by równomiernie rozłożyły się w cieście.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w 190 st.
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 150 ml kefiru
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tutaj)
- 250g mrożonych jagód
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki suche i mokre w dwóch osobnych miseczkach. Wlej mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Wsyp zamrożone jagody i wymieszaj tak, by równomiernie rozłożyły się w cieście.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w 190 st.
Komentarze
Prześlij komentarz