Są tacy, którzy uwielbiają porzeczki od zawsze. Ja zaliczam się do drugiej grupy - świeżo zakochanych. W krótkim porzeczkowym sezonie przetestowałam kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Dziś kolejny - cierpkie czerwone porzeczki na kruchym cieście przykryte słodką bezą. Smakowało wszystkim. W przyszłym roku upiekę znowu :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g schłodzonego masła
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub opakowanie gotowego ze sklepu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 500 g czerwonych porzeczek
- dżem z czarnej porzeczki - przepis tutaj
- 4 białka
- 1 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię o włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Porzeczki odszypułkuj, umyj i osusz. Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie łyżką wmieszaj połowę porzeczek w pianę.
Schłodzonym ciastem wylep dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 190 st.
Pyszne ciasto! Robiłam w tym roku podobne ale na migdałowym cieście :)
OdpowiedzUsuńa masz może link do swojej wersji? chętnie przetestuję :)
Usuń