Oglądaliście program "Pascal. Po prostu gotuj"? Uwielbiałam go. Czasem denerwowałam się niedostępnością niektórych produktów na naszym lokalnym rynku, ale inspiracji dostarczył mi mnóstwo. Najczęściej wracam do jego banalnych przepisów - a ulubionym stał się stracony chlebek. Szybki, pożywny i smaczny. Moja córcia też go lubi :)
Niewątpliwą zaletą przepisu jest wykorzystanie chleba, który zwykle trafiłby do kur hodowanych przez moją ciocię. W tym przepisie dostaje drugie życie :)
Składniki:
Niewątpliwą zaletą przepisu jest wykorzystanie chleba, który zwykle trafiłby do kur hodowanych przez moją ciocię. W tym przepisie dostaje drugie życie :)
- 6 kromek czerstwego chleba
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajka i dodaj mleko. Wsyp cukier i cynamon. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Namocz pieczywo w mleku i przełóż na patelnię. Smaż do zezłocenia.
Trochę tłuste...
OdpowiedzUsuńna pewno mniej tłuste są tosty z tostera - tłuszcz wykorzystany do smażenia (można użyć zamiast oleju np. masła) powoduje, że chleb nie staje się chrupki, a cudownie wilgotny...
Usuńa że odrobina tłuszczu jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :)