Wegetarianizm zdobywa świat. Czasem się tylko o tym słyszy, a czasem spotykasz się z wegetarianami przy stole. Dylemat pojawia się, gdy chcesz wegetarianina ugościć. Bo jak to? Obiad bez mięsa? Dokładnie! I jeszcze może to być przepyszny obiad, do którego sam jako mięsożerca będziesz chętnie wracać myślami. Zainspirowałam się przepisem i przygotowałam zapiekankę z cukinii dla moich wegetariańskich gości. To był mój pierwszy raz - i na pewno nie ostatni :)
Składniki:
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- duży ziemniak
- duża marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki
- 150 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowanie mozzarelli
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię, ziemniaka i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj - najlepiej w malakserze. Odciśnij - garść po garści - nadmiar wody i dokładnie wymieszaj starte warzywa. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę, natkę i koperek.
Rozgnieć ser feta widelcem, dodaj jajka, mąkę i 2 łyżki oleju. Utrzyj na w miarę gładką masę (nie przejmuj się drobnymi grudkami). Masę dodaj do warzyw, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp posiekanym czosnkiem i ułóż plastry mozzarelli. Piecz jeszcze 15 minut - do roztopienia i przyrumienienia sera. Warto zostawić ją do przestygnięcia - do 15 minut - łatwiej ją wtedy pokroić.
Podawaj z greckim jogurtem z posiekaną miętą.
Monika, Ty mnie nie prowokuj ;) No i co ja mam teraz zrobić? Bigos czy zapiekankę? Na razie odpoczywam po wczorajszym pieczeniu - goście się sami sobą zajęli... Ale spokój. A Twoja zapiekanka wygląda super!
OdpowiedzUsuńhmmm... ja na Twoim miejscu zrobiłabym zapiekankę na obiad, a bigos na kolację :)
UsuńW przepisie brakuje ile potrzeba jajek i mąki, ktoś coś wie?
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga! już poprawiam!
Usuń2 jajka i 1 łyżka mąki! :)