Wspomnienia z kursu prowadzonego przez Tomka Gulińskiego pielęgnuję systematycznie wprowadzając jego przepisy do mojej kuchni. Tym razem deser - bakaliowy makowiec, którym uraczył nas po jednym z przepysznych obiadów. Początkowo nie mogłam trafić ze składem, gdyż Tomek podał mi tylko składniki - bez proporcji. Myślę, że idealny smak każdy z nas musi dobrać samodzielnie, ale podam bazę, która moim zdaniem jest dobrym początkiem.
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g rodzynek
- 100 g moreli suszonych
- 100 g łuskanego słonecznika
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g daktyli
- 200 g maku
- 300 g płatków owsianych górskich
- miód
Sposób przygotowania:
Bakalie kolejno wypłucz w zimnej wodzie, następnie zalej czystą zimną wodą i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie wypłucz i osącz. Orzechy nerkowca posiekaj drobno. Morele, rodzynki i daktyle zblenderuj - niekoniecznie na idealnie gładką masę. Wskazane jest, by zostały większe kawałki owoców.
Płatki owsiane wypłucz w zimnej wodzie. Zalej czystą zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny do namoczenia. Odciśnij.
Wymieszaj na jednorodną masę: zblenderowane owoce, odciśnięte płatki owsiane, płatki migdałowe, słonecznik i posiekane orzechy oraz osączony mak. Spróbuj - jeśli wolisz wypieki słodsze, dosłódź miodem (ja dokładam 2-3 łyżki).
Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz około 30 minut w 170 st.
UWAGA!!! Jeśli przygotowywaliście wcześniej wegetariańską masę bakaliową , to możecie wykorzystać ją jako bazę i dodać tylko płatki, mak,
miód i ewentualnie bakalie posiekane, by wzbogacić smak i konsystencję.
miód i ewentualnie bakalie posiekane, by wzbogacić smak i konsystencję.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńpyszne! jeszcze pamiętam ten smak w wykonaniu Tomka..... :)
OdpowiedzUsuńpowiem Ci w sekrecie, że trochę potrwa nim dogonię smak Tomka, ale ten, który otrzymałam, jest dobrym punktem wyjścia :)
Usuń