Kasza manna to dla większości z nas produkt śniadaniowy.Już raz wykorzystałam ją do ciasta (tutaj). Tym razem torcik bez pieczenia. Torcik, który może mieć wiele wariantów - w zależności od owoców, którymi dysponujemy. Ja proponuję z brzoskwiniami (inspiracja), ale możecie użyć maliny, truskawki, porzeczki... Co lubicie i co macie pod ręką.
Składniki:
- 200 g margaryny
- 1 litr mleka
- 200 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- opakowanie żelatyny instant
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko. Wsypuj powoli kaszę mannę, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Gotuj około 3-4 minut. Wystudź.
Utrzyj margarynę z cukrem. Dodawaj pojedynczo żółtka. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce przestudzonej kaszy manny. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na dwie części - do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę natłuść. Wyłóż ciemną masę, następnie jasną. Delikatnie, by się nie wymieszały. Schłódź.
Brzoskwinie bez syropu zmiksuj na gładką masę i dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę instant. Wylej mus brzoskwiniowy na kaszę mannę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz