Co można zrobić mając do dyspozycji: 2 miski, łyżkę i papilotki do muffinek? A do tego czające się na blacie pięknie dojrzałe figi?
W mojej kuchni powstały muffiny kipiące czekoladą. Z figami, które poza pięknym wyglądem, dodały moim babeczkom cudnego aromatu. Było to nasze pierwsze spotkanie (z figami, oczywiście), ale zakończyło się prawie tak, jak pierwsze spotkanie z moim mężem. Nie mogliśmy się rozstać - w obu przypadkach :)
Składniki:
W mojej kuchni powstały muffiny kipiące czekoladą. Z figami, które poza pięknym wyglądem, dodały moim babeczkom cudnego aromatu. Było to nasze pierwsze spotkanie (z figami, oczywiście), ale zakończyło się prawie tak, jak pierwsze spotkanie z moim mężem. Nie mogliśmy się rozstać - w obu przypadkach :)
- 1,5 szkl. mąki
- 1/3 szkl. ciemnego kakao
- 1 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 ml espresso
- 150 ml mleka
- 5 dojrzałych fig
(zamiast mleka i espresso możesz dodać szklankę kawy)
Sposób przygotowania:
W jednej misce wmieszaj składniki suche, w drugiej mokre.Połącz obie zawartości misek, aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami - do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu poukładaj pokrojone figi - ja każdą figę przekroiłam na 8 części i na każdą muffinkę wykorzystałam 2 cząstki.
Komentarze
Prześlij komentarz