Nie potrafię się w tym roku powstrzymać. Przyjmuję dynię pod każdą postacią i w każdą postać ją zamieniam :) Tym razem powstał dżem z dyni i gruszek. Może zestawienie nie dla każdego oczywiste, dla mnie na pewno nie było. Teraz jednak uważam, że jedno z ciekawszych. Warto pocierpieć i postać podczas mieszania, by się nie przypalił.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
- 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyni
- Sok z 1 cytryny
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania :
Gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do garnka, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i często mieszając, doprowadź do zgęstnienia masy. Ja gotowałam około 90 minut. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Zagotuj i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Spróbuję zrobić ten dżem bo i dynie i gruszki obrodziły w tym roku.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i smacznego :)
Usuń