Jedni po spróbowaniu twierdzą, że jedli kurczaka. Inni, że rybę. Wszystkiemu "winna" jest octowa zalewa. Na słodko-kwaśno, z papryką, ogórkiem konserwowymi i cebulką. Idealna przystawka na rodzinne uroczystości. Pięknie wygląda, wszystkim smakuje (nieważne, pod którą wersją się podpisują :)). Przygotowanie (jak ostatnio wszystko u mnie) dość szybkie: mięsko się smaży, zalewa już gotuje... Polecam pozostawić do "przegryzienia" minimum 36-48 godzin.
Przepis podrzucony przez Basię - dziękuję :)
Składniki:
Przepis podrzucony przez Basię - dziękuję :)
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- ulubione przyprawy (u mnie: grill ziołowy)
- olej do smażenia
- 3 szkl. wody
- 3/4 szkl. oleju
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- słoik (700 ml) ogórków konserwowych
- 10 łyżek octu
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki soli
- 1 liść laurowy
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: paski krojone wzdłuż piersi o grubości około 1,5-2 cm). Jajka roztrzep z przyprawami. Kawałki kurczaka obtaczaj najpierw w jajku, potem w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odkładaj do miski z przykryciem.
Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Warzywa dodaj do wymieszanych wcześniej: wody, oleju, octu, cukru, soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wszystko zagotuj - uważaj! lubi wykipieć :)
Po zagotowaniu dodaj koncentrat i ketchup - możesz pozostawić na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się pomidorów.
Przygotowane wcześniej mięso zalej ciepłą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.
pysznie przyrządzone mięsko :)
OdpowiedzUsuńa jak szybko znika :)
UsuńTo musi być pyszne,zapisuję do wypróbowania.Zalewamy mięso gorącą czy tylko ciepłą zalewą?
OdpowiedzUsuńzalałam chwilkę po zdjęciu z ognia - ledwo co przestało wrzeć :)
Usuńwyglada fajnie i pysznie ale ryby bardzo lubie jesc takie prawdziwe:)
OdpowiedzUsuńrybki swoją drogą, ale kurczak w tym wydaniu na spotkaniach rodzinnych cieszy się dużą popularnością :)
UsuńU mnie zalewa bez oleju... Przez co danie jest delikatniejsze i ... Mniej tłuste 😄
OdpowiedzUsuńmuszę przetestować wersję bez oleju :) dzięki za podpowiedź :)
Usuń