W tym roku po raz pierwszy mam na ogrodzie taką ilość dyni, że nie jesteśmy w stanie jej zjeść w dotychczas wykorzystywanej formie. Zupa z dyni była jedynym dyniowym daniem, które w naszym domu się pojawiało... Moja mama postanowiła to przełamać i przygotowała... racuszki z dyni! Podała nam je z gęstym jogurtem... Mnie i mojemu mężowi smakują też z dżemem malinowym :)
Składniki:
Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw dynię z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 20 dag mąki
- sól
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 4 dag masła
- olej do smażenia
Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw dynię z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
dziś chodzą za mną własnie takie placki, ale musze poczekać do jutra aż kupię dynię:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie kup i spróbuj :)
Usuń