Nieważne, jak nazwiemy. Ważne, że ma w sobie przepyszne warzywa, roztacza wspaniały prowansalski zapach i namawia na wizytę w tym pięknym regionie. A gdy jedząc ratatuj będziemy oglądać znaną większości dzieci bajkę... Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przeniesiemy się do tej cudnej krainy...
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dla miłośników dań z mięsem - można dodać przesmażone mięso mielone (około 300 g). Po wymieszaniu w wegetariańskim ratatujem otrzymamy danie mięsne, które podane z ziemniakami zadowoli nie-wegetarian :)
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- olej
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- tymianek
- zioła prowansalskie
- bazylia
Bakłażana umyj i pokrój ze skórką w grubą kostkę.Szybko przesmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem.
W drugim garnku rozgrzej ponownie olej z masłem. Wrzuć pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Zeszklij. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dopraw ziołami. Duś 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj bakłażan. Wymieszaj i dopraw. Chwilę jeszcze podduś.
Można podawać i na ciepło i na zimno. Spotyka się również wersję jako sos do spaghetti.
Dla miłośników dań z mięsem - można dodać przesmażone mięso mielone (około 300 g). Po wymieszaniu w wegetariańskim ratatujem otrzymamy danie mięsne, które podane z ziemniakami zadowoli nie-wegetarian :)
Komentarze
Prześlij komentarz