Mimo jesieni lubię zapraszać lato do kuchni. Lato z zamrażalnika. Cudne uczucie, gdy z zamrożonych owoców lata w środku jesiennej pluchy można wyczarować coś pysznego. Tym razem wykorzystałam truskawki. Zatopione w pachnącej galaretce, na kremowej kaszy manny... Bez pieczenia. Smacznie, szybko i pięknie wyglądające. Zaproście lato do domu :) Inspiracja.
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 100 g masła
- 1/2 szkl. domowego cukru waniliowego
- 1/2 szkl. zwykłej kaszy manny
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g mrożonych truskawek
- biszkopt lub biszkopty lub herbatniki
Sposób przygotowania:
Małą tortownicę (22 cm) wyłóż biszkoptami/herbatnikami lub cienką warstwą upieczonego wcześniej biszkoptu.
Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier. Mieszając, powoli wsypuj kaszę mannę i zagotuj - nie przerywając mieszania. Gotuj 2-3 minuty, aż do otrzymania gęstej kaszy manny. Gorącą kaszę wylej na biszkopt, powciskaj w nią truskawki i przestudź.
Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu, wystudź i zalej tężejącą truskawki na kaszy. Wystudź i mocno schłódź w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz