Otwierasz zamrażalnik, a tam... uśmiechają się do Ciebie. Wołają - weź mnie, weź mnie... Stąd moja kolejna propozycja na kwaśno - z agrestem i czerwoną porzeczką. Szybkie ciasto, które można przygotować zarówno w sezonie, jak i z owoców zamrożonych. Spróbujcie, pokochajcie, eksperymentujcie z innymi owocami :)
Składniki:
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Dodaj jajko. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Połącz składniki.
Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz 50 minut w 180 st. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem
.
- 1 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18 %
- 1 jajko
- 1 opakowanie waniliowego proszku budyniowego
- 400 g mieszanych owoców: tu: agrest i czerwona porzeczka
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Dodaj jajko. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Połącz składniki.
Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz 50 minut w 180 st. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz