Dobry przepis na biszkopt to połowa sukcesu w przypadku wielu tortów, serniczków czy kremowych/śmietanowych przekładańców. Ten przepis podrzuciła mi siostra... Kilka godzin po tym, jak biegała z tortownicą między własnym domem a domem teściowej :) Mimo zepsutego piekarnika biszkopt wyszedł fenomenalny. Albo dobry przepis... albo dobra kucharka ;) Biszkopt przygotowany wg tego przepisu stał się bazą sernika gotowanego.
Składniki:
Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kartoflanki
- 3 łyżki mąki tortowej
- proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Ubij pianę z białek. Dodawaj pojedynczo żółtka. Nie przestawaj miksować na niskich obrotach. Powoli wsypuj cukier. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszaj przesiane z proszkiem mąki.
Wysmaruj tylko dno tortownicy. Wylej ciasto. piecz w 170 st. 25-30 minut.
Biszkopt to podstawa :) Ja też mam jeden przepis, który zawsze się udaje, i innych już nawet nie szukam :)
OdpowiedzUsuńja należę do osób, które uwielbiają eksperymentować... choćby miało się nie udać :)
Usuń