Czy są tu miłośnicy dyni? Tak! Oczywiście, że są. I pewnie znajdą się też tacy, którzy lubią połączenie dyni z octem. A próbowaliście już uszlachetnić marynowaną w occie dynię rumem? Jeśli znacie ten przepis, to zapewne go kochacie. Jeśli jeszcze nie znacie - to spróbujcie, a pokochacie :)
Składniki:
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 1 litr wody
- 1 litr octu
- 1 kg cukru
- 1 szkl. rumu
- cynamon w laskach
- goździki
Sposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój w równą kostkę. Włóż do słoików. Do każdego słoika dodaj kawałek kory cynamonu i jeden goździk.
Wodę, ocet, cukier zagotuj. Wymieszaj z rumem i pozostaw do wystygnięcia. Dynię w słoikach zalej zimną zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut. Wyjmij gorące słoiki z garnka i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz