Najbardziej jesiennym ciastem jest chyba jabłecznik. Z tym przepisem zetknęłam się po raz pierwszy TUTAJ i po prostu musiałam spróbować. Wyglądał pięknie. Smakował idealnie z gorącą kawą, z ciepłym kakao i z aromatyczną herbatką... Każdy znajdzie swoją wersję :)
Składniki:
Składniki:
- 45 dag mąki
- 25 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek maku
- 800 ml mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem, cukrem pudrem i solą. Posiekaj z masłem i jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Następnie szybko zagnieć ciasto, które podziel na dwie w miarę równe części. Zawiń w folię i schowaj na dwie godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj budyń: z mleka odlej 1/2 szkl., a resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj dokładnie budyń i cukier. Wlej do gotującego się mleka i ponownie zagotuj. Wsyp mak, rozmieszaj i zdejmij z ognia. Przykryj, by nie ostygł.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Jedną częścią schłodzonego ciasta wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę. Posmaruj lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta). Na cieście ułóż jabłka - im staranniej je ułożysz, tym ładniejszy będzie efekt wizualny. Wylej na nie gorący budyń z makiem i pokrusz resztę schłodzonego ciasta (jeśli zamrozisz tę część, to będzie można ją zetrzeć na tarce).
Piecz w 190 st. przez 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz