Lubię, gdy w lodówce czeka "coś" awaryjnego. Takiego dla niezapowiedzianych gości. Coś, co można podać jako przystawkę, przekąskę... a nawet jako kolację. Danie uniwersalne. Na zimno. Podawane wprost z lodówki. A jeśli do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania, to zdobywa 100 punktów na 100 :)
Składniki:
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- panierka do mięs (ja wymieszałam w stosunku 1:1:1:1 mąkę żytnią, pszenną, kukurydzianą i bułkę tartą z odrobiną sezamu)
- przyprawa do mięs (dowolna, u mnie grillowa)
- olej do smażenia
- 4 szkl. wody
- 1/2 szkl. oliwy
- 1/2 szkl. octu 10%
- 2 łyżki cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Obtaczaj kawałki kurczaka w rozmąconym z przyprawą jajku i przygotowanym wcześniej panierze. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż do miski. Poszczególne warstwy przekładaj pokrojoną cebulą.
Komentarze
Prześlij komentarz