Po ten przepis sięgam zwykle, gdy nie mam pomysłu na sałatkę do tzw. zimnego bufetu. Większość składników jest przewidywalna. Elementu zaskoczenia dodają śliwki marynowane w occie. Niby kwaśne, lekko słodkie... Całkowicie łamią smak szynki, sera i kukurydzy.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 15 dag szynki
- 15 dag żółtego sera
- 10 marynowanych śliwek w occie
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kukurydzę osącz. Szynkę pokrój w paseczki, ser zetrzyj na tarce. Śliwki wydryluj i potnij w paseczki. Paprykę umyj i pokrój w cienki makaronik. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, oleju i miodu. Dopraw według uznania solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz