Ten, kto wymyślił masę krówkową w puszce, powinien dostać jakąś nagrodę od miłośników pieczenia :) Wspaniały karmelowy smak cudnie wypełnia niejeden przepis na ciasto. U mnie dziś przepis szwagierki - ciasto toffi bez pieczenia. Dość szybkie w przygotowaniu. Bardzo szybkie w znikaniu :)
- 400 g ciastek typu "petitki" lub krakersów
- 3 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. cukru
- 250 g margaryny
- 1 puszka masy krówkowej
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- do dekoracji: wiórki kokosowe/płatki migdałowe/posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż warstwę herbatników. Zagotuj 2 szkl. mleka z margaryną i cukrem. Następnie powoli wlewaj pozostałą szklankę mleka z rozmieszaną w niej mąką krupczatką. Ugotuj budyń. Gorącą masę wylej na ciastka. Przykryj drugą warstwą ciastek. Pozostaw do wystygnięcia.
Następnie ciastka posmaruj masą krówkową. Przykryj kolejną warstwą ciastek, a na nią wyłóż ubitą kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Udekoruj według uznania - wiórkami kokosowymi, pokruszonymi płatkami migdałowymi lub posypką czekoladową.
Hmm pychota, az ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńi szybki w przygotowaniu - gorąco polecam :)
UsuńWitam, wlasnie tu do Pani spojrzalam, dziekuje z aprzyjemnie wytlumaczony przepis, wyprobowywac bede jutro, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem, jak rezultat :)
Usuńale mniam :))) aż ślinka cieknie, świetne zdjęcia i extra przepis muszę go koniecznie wypróbować. Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu równie fajnych pomysłów
OdpowiedzUsuńDzisiaj drugi raz będę to ciasto robić :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu robiłam, i bardzo przypadło mi i mojej rodzinie do gustu. Polecam gorąco.
Ale warto mieć na uwadze że ciasto TRZEBA schłodzić ;_;
jako iż ze mnie laik gotowania i pieczenia, próbowałam zjeść od razu, i słabo to wyszło XD
Ciasto najlepsze jest po całej nocy w lodóweczce :)
Polecam, wychodzi pyszne!
Super! Bardzo się cieszę, że smakuje :)
Usuń