Ciasto, które udaje się zawsze. Początkowo wygląda na pracochłonne, a w rzeczywistości dobrze zorganizowany proces przygotowania zapewnia dość szybkie jego wykonanie. Sprawdzi się zarówno na imieninach, na towarzyskim spotkaniu przy kawie, a nawet w święta Bożego Narodzenia. Gorąco Wam go polecam. Smakuje tak, jak brzmi: cynamonowo... marzycielsko... :)
Składniki:
- 2 szkl. przesianej mąki
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 4 jabłka
Sposób przygotowania:
Orzechy i rodzynki zalej w osobnych naczyniach zimną wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Obierz jabłka i pokrój je w grubą kostkę.
Piekarnik rozgrzej do 180 st.
Jajka z cukrem ubij na parze na puszystą masę. Po zdjęciu z pary, nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę i olej. Na samym końcu dodaj cynamon. Do masy dodaj bakalie i jabłka - wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz około godziny.
Jakie napakowane dodatkami ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńA w środku same pyszności :) można nimi manewrowac: raz dać orzechy, innym razem migdały, raz rodzynki, a raz zurawine...
Usuńcynamonowe, czyli moje ;)
OdpowiedzUsuń:) tym bardziej musisz spróbować :)
OdpowiedzUsuń