Mam fazę na płatki śniadaniowe :) Ale nie takie zwykłe, sklepowe... Gdy tylko poczułam, że ta "faza" się zbliża, przygotowałam granolę w wersji lekkiej. Mimo zmniejszonej kaloryczności zapewnia sporą dawkę energii. Ostatnio po granolowym śniadanku upiekłam chleb, ciasto i zapiekankę makaronową - a wszystko zdążyłam przed obiadem :)
Składniki:
Składniki:
- 350 g płatków owsianych
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 100 g migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
Płatki wymieszaj z solą, cynamonem i rozdrobnionymi w blenderze migdałami. Podgrzej olej i rozpuść w nim miód. Olej z miodem i wodę wlej do płatków. Dokładnie wymieszaj.
Całość wyłóż równą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temp. 150-160 st. Pamiętaj, by przemieszać od czasu do czasu.
Wystudź i przełóż do szczelnego słoika.
Uwielbiam granolę a taka domową to już w ogóle !
OdpowiedzUsuńja granolę pokochałam chwilę przed założeniem bloga - w czerwcu :)
Usuń