Aromatyczne pomidory, przepyszne bakłażany, pachnące oregano i bazylia... Połączenie ich z makaronem powoduje, że cały dom pachnie po prostu włosko-bosko :)
Składniki:
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebulki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 duże dojrzałe pomidory
- sól
- pieprz czarny
- suszone oregano
- suszona bazylia
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w paski (najpierw w 1 cm plastry, potem w paski), obficie posól, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 20 minut.
Ugotuj makaron penne al dente.
Sparz pomidory. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W dużym garnku na oleju podsmaż posiekany czosnek i posiekaną cebulkę, a następnie dołóż bakłażany. Podlej wodą z makaronu, by się nie przyklejał. Duś około 10 minut, do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zagotuj. Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie zagotuj i duś jeszcze kilka minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz