Sobota? Śniadanie? Placuszki! Naprawdę, to silniejsze od nas :) Ale ja naprawdę TO uwielbiam :) Dziś "poszalałam" i wymieszałam dwa, na pierwszy rzut oka do siebie nie pasujące, rodzaje mąki. Efekt? Interesujący. Wyważony smak, odpowiednia puszystość... Przekonajcie się sami :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki żytniej
- 2 jajka
- 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszaj z proszkiem i sodą, dodaj cukier, jajka, jogurt i mleko. Wymieszaj na gładką masę - możesz mikserem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj łyżką racuszki i smaż na złoty kolor.
ale ładne, puszyste ;)
OdpowiedzUsuńi naprawdę smaczne! idealne w sytuacji braku mąki pszennej :)
Usuń