Najlepszy początek dnia? Pyszne śniadanie spełniające zalecenia dietetyków. Te związane z kalorycznością i odżywczością. Trochę węglowodanów, suszone owoce, nasiona, 100% sok owocowy... A gdy to wszystko połączyć, to... niebo w gębie... Moja propozycja to połączenie wszystkich tych smaków i zapachów w jednej muffince. Muffince pomarańczowej z suszonymi morelami, migdałami i sokiem pomarańczowym Tymbark.
Składniki:
- 80 ml oleju
- 120 ml soku z pomarańczy Tymbark
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- skórka z 1 sparzonej pomarańczy
- 10 suszonych moreli
- 30 g migdałów
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek, skórkę pomarańczową, pokrojone drobno morele i posiekane migdały. W drugim naczyniu roztrzep jajko, dodaj olej, mleko i sok. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj łyżką - pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, ciasto na mufiny "lubi" być grudkowate. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek i piecz 20 minut w 200 st. Podawaj ze szklanką soku pomarańczowego lub filiżanką ulubionej kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz