Pachnący wędzonką i czosnkiem żurek kojarzy mi się zarówno z Wielkanocą, jak i porą długich jesienno-zimowych wieczorów. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Cudnie rozgrzewa. Wspaniale syci.
Składniki:
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek skórki z chleba
- wywar z jarzyn i wędzonki
- 5 dag wędzonego boczku
- 10 dag wędzonej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- maggi
- majeranek
- 4 ziemniaki
Sposób przygotowania:
Przygotuj zakwas: do wody dodaj mąkę żytnią, rozgnieciony czosnek i skórkę z chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.
Do gorącego wywaru dodaj zakwas żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony boczek i kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz