Wracają "Jadalne warsztaty" i inspiracje z nich przywiezione :) Tym razem w postaci chutney'a z dwóch całkowicie kontrastujących składników - z ostrej w smaku cebuli i przepełnionej słodyczą pomarańczy. Całości dopełnia pikantne chilli... Smak łamie ocet... Po gotowaniu - uprzedzam lojalnie - mocno pachnie się cebulą, ale smak... naprawdę jest tego wart :)
Przepis oczywiście - Anny Marii z Kucharni :)
Składniki:
Przepis oczywiście - Anny Marii z Kucharni :)
Składniki:
- 20 dag cebuli
- 30 dag pomarańczy
- 1 suszona ostra czerwona papryczka
- 1/2 łyżeczki soli
- 17 dag cukru
- 4 łyżki białego octu winnego
Cebulę obierz i posiekaj - najlepiej w pół-piórka. Pomarańcze obierz i pokrój na grube kawałki. Do garnka wrzuć cebulę, pomarańcze i pokruszoną papryczkę - najlepiej bez nasionek. Gotuj około 40 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj sól, cukier i ocet. Gotuj, aż chutney nabierze właściwej, gęstej konsystencji - na pewno godzinę, ale może się też zdarzyć, że będzie potrzebował nawet 2! Musi być naprawdę gęsty...
Uwielbiam chutney-e :)
OdpowiedzUsuńJa pokochałam dopiero w tym roku :)
Usuń