Zima... Święta... połączenie smaku i zapachu cytryn i wanilii... Kolejny prześladowca po warsztatach "Jadalne prezenty", o których już wspominałam. Cytryny w tej wersji pokochała cała rodzina. Ciekawe, kto następny będzie je namiętnie przygotowywał?
Składniki:
- 1 szkl. wody
- 1 1/3 szkl. cukru
- 2 duże cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści dodaj połowę soku z cytryny. Całe cytryny umyj i sparz. Następnie pokrój na plasterki. Laskę wanilii przekrój na pół i z każdej połówki wyskrob ziarenka. Plasterki cytryn, pokrojone laski i ziarenka z wanilii dodaj do syropu. Gotuj jeszcze kilka minut. Wstaw do lodówki na całą noc, a następnego dnia ponownie zagotuj i przełóż do słoików. Przechowuj w lodówce.
Ostatnio robiła z cukrem trzcinowym, też wychodzi boski:) piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńNa pewno przetestuje taką wersję :)
UsuńMmm, muszą smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńOj tak, trzeba ke przygotowywać w ilościach hurtowych :)
UsuńTrzeba zużyć od razu?
OdpowiedzUsuńNie. Możesz spokojnie przechowywać w lodówce. U mnie żaden słoik długo nie postał ;)
Usuń