Jesień, zima... Czas, kiedy powinniśmy rozgrzewać się od środka. Są przyprawy, które w tej roli podgrzewacza świetnie się sprawdzają. Są nimi np. cynamon, imbir... I dziś właśnie chcę Wam zaproponować imbir w wersji kandyzowanej do herbatki :) Trzeba mu poświęcić chwilę, ale nie zrażajcie się. Efekt jest piorunujący :)
Składniki:
Składniki:
- 350 g świeżego imbiru
- 500 g brązowego cukru
- 3 szkl. wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Imbir obierz ze skórki - najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój na cienkie plasterki. Przełóż imbir do garnka i zalej wodą - tak, by go przykryć. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odlej wodę, zalej świeżą i powtórz gotowanie. Ponownie odlej.
Do odgotowanego imbiru dodaj wodę, cukier i sól - proporcje z przepisu. Gotuj tak długo, aż syrop będzie miał konsystencję ciekłego miodu. Zajmuje to około 10-15 minut od zagotowania.
Zawsze taki kupuję, chyba czas najwyższy spróbować zrobić:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) Odrobina pracy , a cudnie pachnący i rozgrzewający efekt :)
Usuń