Warsztaty "Jadalne prezenty" przyniosły wiele inspiracji... Krakersy to jedna z nich. Po spróbowaniu takich domowych... powiedziałam, że nigdy więcej kupnych :) Polecam Wam wypróbowanie przepisu Anny Marii z Kucharni
Składniki:
- 1 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżka siekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 125 ml wody
- 80 ml oliwy z oliwek
- gruboziarnista sól morska do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełóż do suchej miski , nakryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj cienko i wykrawaj krakersiki. Następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blchę i posyp solą. Piecz około 10-15 minut, do zrumienienia.
Krakersów domowych nie robiłam jeszcze, ale na pewno są dużo lepsze niż sklepowe.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować -są nie tylko Smaczniejsze , ale też do woli można modyfikować ich smak za pomocą przypraw :)
Usuń