Przepis na tego makowca jest z nami trzeci rok. Ponownie czekam na niego z niecierpliwością. Pieczemy go raz w roku, by smakował... idealnie... Masa makowa pełna jest bakalii, ciasto jest kruche, pachnące drożdżami... Tak powinien smakować makowiec na Boże Narodzenie...
Składniki:
MASA
Tak przygotowaną masę możesz też wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, do makiełek...
Składniki:
MASA
- 25 dag maku
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 8 dag margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka tartej bułki
- olejek migdałowy
- 2 łyżki powideł
CIASTO
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Drożdże rozrób z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj trochę śmietany. Odstaw na chwilę. Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy wysyp na stolnicę, dodaj 1 jajko i 1 żółtko, margarynę, resztę śmietany oraz drożdże i posiekaj nożem. Zagnieć na aksamitną masę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem. Wyłóż masę makową. Zroluj strucla i zawiń w papier do pieczenia. Piecz 1 godz. 15 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Przed podaniem polukruj.
Tak przygotowaną masę możesz też wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, do makiełek...
Komentarze
Prześlij komentarz