Lubię obiady, podczas których na stół wjeżdża inne mięso, niż kurczak czy wieprzowina. Polecałam Wam już jagnięcinę i gęsinę. Czas na kaczkę :)
Składniki :
Składniki :
- 80 dag piersi z kaczki
- 80 dag gruszek
- 2 cebule
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki
- Kawałek cynamonu
- 2 goździki
- Listek laurowy
- 4 łyżki masła
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania :
Mięso natrzyj sokiem z cytryny, 2 łyżkami masła, solą, połową tymianku. Schlódź. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na folii aluminiowej rozłóż skórki z gruszki. Na nich połóż piersi kaczki. Folię zawiń, piecz 50 minut.
Połowę gruszek pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, dodaj pokrojone gruszki, listek laurowy, resztę tymianku, natkę, cynamon i goździki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż, dodaj wino, duś 20 minut. Usuń przyprawy i zmiksuj. Dodaj śmietanę i zagotuj.
Resztę gruszek obsmaż na łyżce masła. Mięso podawaj z sosem z gruszek i smażonymi gfuszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz