Pokochałam pralinki. Robię je w różnych wersjach. Szukam inspiracji - zwłaszcza tych dotyczących masy bazowej. Gdzieś (ale naprawdę nie pamiętam gdzie - jeśli macie propozycję, skąd mogłam to zapożyczyć - piszcie), natknęłam się na bazę z białej czekolady i mleka skondensowanego. Otrzymałam idealną konsystencję. Jako dodatki smakowe dorzuciłam żurawinę.
Składniki:
Mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodaj posiekaną żurawinę. Masę odstaw do lodówki na kilka godzin. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w płatkach czekoladowych. Gotowe trufle ułóż delikatnie w papilotkach do minimuffinek i przechowuj w lodówce.
- 200 g białej czekolady
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g suszonej żurawiny
- płatki czekoladowe do obtaczania
Sposób przygotowania:
Mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodaj posiekaną żurawinę. Masę odstaw do lodówki na kilka godzin. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w płatkach czekoladowych. Gotowe trufle ułóż delikatnie w papilotkach do minimuffinek i przechowuj w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz