Pyszne śledzie towarzyszą mi od świąt. Przygotowałam je w czterech smakach. Każdy inny, każdy wyjątkowy, każdy po raz pierwszy. Wersja pomidorowa częściowo była mi znana: koncentrat pomidorowy, rodzynki, cebulka - wiedziałam, jak smakują. Postanowiłam jednak je uszlachetnić. Trafiło na suszone pomidory. Efekt? Pomidorowy :) acz wyśmienity :)
Składniki:
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w occie
- 3 cebulki
- Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/3szkl. oleju
- 2 łyżki miodu
- Garść rodzynek
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sok z cytryny
- Słoiczek suszonych pomidorów
Filety wypłucz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj przyprawy, miód, koncentrat i rodzynki. Smaż razem około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone i wymieszaj. Dodaj śledzie i wymieszaj. Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz