Żurawinę suszoną mogę pochłaniać kilogramami. Lubię jej słodycz. Ponadto jest bardzo zdrowa. Ma mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, sporo błonnika i soli mineralnych. W wersji wytrawnej jadam ją rzadko, ale po spróbowaniu w wersji ze śledziem- będę jadała częściej.
Składniki :
Składniki :
- 4 filety śledziowe solone
- 2 cebule
- 1/3szkl. oleju
- Płaska łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
- Plaska łyżeczka imbiru
- Pieprz ziarnisty
- 75 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania :
Cebulkę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy i żurawinę. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie dobrze wypłucz śledzie i pokrój je w paski. Wymieszaj z zimną cebulą.
Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni.
Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni.
a jak postąpić ze śledziami mrożonymi? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńśledzie mrożone wykorzystuję w innych przepisach (np. śledzie olusi) - tutaj zdecydowanie potrzebne są solone :)
Usuń